Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rowan Atkinson

13. 7. 2009

Obrazek

 

 

 

Jméno: Rowan Atkinson

 

 

Povolání: Herec, komik, scénárista
Věk: 54
Datum narození: 6. 01. 1955
Místo narození: Consett, County Durham, Anglie
Znamení: Kozoroh
Český dabing: Jiří Prager, Jiří Lábus, Petr Rychlý, Miroslav Saic

 

 

 

Životopis:

Rowan Sebastian Atkinson se narodil 6. ledna 1955 ve Stockfieldu v Anglii. Už jako malý chlapec uplatňoval své zvláštní nadání, uměl rozesmívat masy lidí, aniž by k tomu potřeboval házet někomu dort do obličeje. Přesto nepomýšlel na kariéru komika, neboť chtěl nějaké jistější povolání se stálým platem. Vítr osudu ho ale nakonec zavlál na patřičnou cestu, do míst, která mu byla souzena, a díky tomu si mohl Atkinson užívat svých minut slávy.
Po dokončení studia na Oxfordu se začal věnovat psaní krátkých scénářů převážně Obrazekkomediálního charakteru, a tak není divu, že už měl pořádně nakročeno do televize, kde se měl zakrátko prosadit i jako herec. Již roku 1979 napsal pro televizi BBC seriál "NOT THE NINE O'CLOCK NEWS", ve kterém si také zahrál. Jelikož jeho prvotina sklízela zasloužené ovoce a stala se jedním z nejoblíbenějších pořadů roku, není divu, že Rowan získal ocenění British Academy Award.
Od toho dne byl o Atkinsona nebývalý zájem. Napsal komediální seriál "BLACK ADDER", který se dočkal díky své oblibě u diváků ještě dalších pokračování. Černá zmije bývá označována za nejgeniálnější dílo Rowana Atkninsona, ovšem role, která ho opravdu proslavila se teprve blíží. Za zmínku také stojí jeho filmový debut, který se odehrál opravdu ve velkém stylu. Rowan sice nezískal nijak veliký prostor, přesto se jedná o jednoho z mála herců, který měl tu čest zahrát si ve svém prvním celovečerním filmu po boku takových hvězd jako je Sean Connery a Kim Basinger. Ano, mluvím o bondovce NIKDY NEŘÍKEJ NIKDY (1983).
Díky svému komediálnímu talentu a velikému smyslu pro grimasy byl Rowan Atkinson obsazen do své nejznámější role, díky níž je nejspíše navždy zaškatulkován jako potřeštěný britský obyvatel, který zkazí co může a jen tak tak se mu podaří vybruslit z pořádného maléru. Atkinson tuto svou roli miluje i nenávidí zároveň, není se čemu divit, vždyť na světě existuje pomalu více lidí, kteří ho znají pod jménem této ztřeštěné figurky než vlastním. Přesto však této roli také hodně dluží, právě díky ní totiž stanul na výsluní zájmu a stal se opravdu známou tváří. Nikdo z vás nejspíše ani okamžik neváhal o kom je řeč, dámy a pánové, přichází MR. BEAN. Pan Bean, vlastník zeleného mini coopera a plyšového medvídka jménem Teddy - nemá skoro žádné přátele a přivolává na sebe jen samé katastrofy. Ano, seriál je pro mnohé Obrazeklegrace, ale divák si zároveň může uvědomit, že jeho život není tak špatný, jak si doposud myslel. Mr. Bean však nejvíce okouzlil svou obyčejností a přitom nevšedností. Přestože se jedná o zcela normálního člověka, může někomu připomínat superhrdinu, který nevídaným způsobem smete každý problém, který se na něj pověsí. Ze spárů této role se nejspíše nikdy nevymaní, Rowan si to však uvědomuje, takže se o to ani nepokouší, právě naopak. Pod jménem Mr. Bean napsal knihu, jakýsi Beanův diář, který vyšel i v České
republice...
Po několika letech, které strávil především natáčením krátkých filmů a seriálů o předchozím hrdinovi se začal věnovat i jiným rolím. Zahrál si například v komedii ČTYŘI SVATBY
A JEDEN POHŘEB (1994), nadaboval postavičku ve LVÍM KRÁLI (1994) a ještě si stihl vystřihnout štěk ve snímku ŽHAVÉ VÝSTŘELY II (1993). Roku 1997 přišel čas, kdy se producenti rozhodli převést Mr. Beana na stříbrné plátno v podobě celovečerního filmu, tak vznikl MR. BEAN: NEJVĚTŠÍ FILMOVÁ KATASTROFA (1997), což byla zároveň jeho první hlavní role, jak se
dozvíte hned v zápětí, na další nemusel Rowan dlouho čekat.
Po roli v krátkém, přesto však slavném filmu BESTIÁN: KUPŘEDU, ZPÁTKY JEN KROK! (1999), ve kterém zdařile paroduje několik slavných filmů, si zahrál bláznivého Itala, který touží po milionové výhře ve filmu MILIONOVÝ ZÁVOD (2001). Jedná se o komediální snímek, ve kterém se majitel kasina rozhodne pro potěšení své a svých klientů
uspořádat závod, jehož vítěz získá dva miliony. To samozřejmě nezůstane bez odezvy, a tak se na bláznivou cestu za pohádkovým bohatstvím vydá plno bizardních postaviček, z nichž každá myslí jen na jedno - co udělá až vyhraje... Po krátké roli v adaptaci oblíbeného animovaného seriálu - o firmě, jenž Obrazekřeší záhady, které se zdají mysteriózní, ale přece jen za vše většinou může člověk, - SCOO-BY DOO (2002), snímek nijak výrazně nepotěšil diváky, natož pak kritiky, přesto však byla návštěvnost natolik veliká, že si snímek vysloužil i pokračování.
JOHNNY ENGLISH (2003), to je jméno další filmové role Rowana Atkinsona, která někdy bývá přirovnávána k Mr. Beanovi. Johnny English je mladý agent, kterému se o pořádné akci
může jenom zdát, přesto však tajně sní, že se jednou stane agentem jedna a přesně to se bohužel pro Anglii stane. Po smrti hlavního agenta se ostatní členové britské výzvědné služby sejdou na jeho pohřbu, jsou tam všichni, čehož samozřejmě využijí zločinci a do rakve vloží bombu, všichni agenti až na jednoho zemřou, a Englishovi se tak splní jeho sen, stane se z něj dokonalý elegán, kterému všichni pevně věří. Ovšem jak tomu již bývá, agent jejího veličenstva se vinou vlastní nešikovnosti, kterou si sám nepřipouští, dostává do čím dál většího maléru. Ve filmu si zahrál po boku Johna Malkoviche a Natalie Imbruglie.

 

Filmografie:

2007      Prázdniny pana Beana
 2005      Spider-Plant Man (TV film)
        Univerzální uklízečka
 2003      Johnny English
        Láska nebeská
 2002      "Mr. Bean: Animované příběhy" (TV seriál)
        Scooby-Doo
 2001      Comic Relief: Say Pants to Poverty (TV film)
        Comic Relief Short Pants
        Milionový závod
 2000      Možná, miláčku
 1999      Bestián: Kupředu, zpátky jen krok!
        Comic Relief: Doctor Who and the Curse of Fatal Death (video film)
 1997      Bean 2: Vzrušující kousky pana Beana (video film)
        Comic Relief (TV film)
 
        Mr. Bean: Největší filmová katastrofa
 1996      "Nose at Ten, The" (TV seriál)
        Reflections of Mr. Bean (TV film)
 1995      Bean 6: Neviděný Bean (video film)
        Comic Relief: Behind the Nose (TV film)
        Full Throttle (TV film)
        "Tenká modrá linie" (TV seriál)
 1994      Bean 7: Poslední žerty pana Beana (video film)
        Čtyři svatby a jeden pohřeb
        Lví král
 1993      Comic Relief: The Invasion of the Comic Tomatoes (TV film)
        Žhavé výstřely 2
 1992      Bean 4: Šťastné nehody pana Beana (video film)
        Bean 5: Nebezpečné honičky pana Beana (video film)
        Veselé Vánoce, Mr. Bean (TV film)
 1991      Bernard and the Genie (TV film)
        Mr. Bean opět jezdí (video film)
        Starosti s Mr. Beanem (video film)
 1990      Čarodějky / Čarodějnice
        Pan Bean jde do města (video film)
 1989      Bean 1: Úžasná dobrodružství pana Beana (video film)
        "Černá zmije IV" (TV seriál)
        Hysteria 2! (TV film)
        "Mr. Bean" (TV seriál)
        Tall Guy, The
 1988      Appointments of Dennis Jennings, The
        Blackadder's Christmas Carol (TV film)
        Blackadder: The Cavalier Years (TV film)
        Comic Relief (TV film)
        Hysteria! Hysteria! Hysteria! (TV film)
        Live! From London (TV film)
 1987      "Černá zmije III" (TV seriál)
        Grand Knockout Tournament, The (TV film)
 1986      Comic Relief (TV film)
        "Černá zmije II" (TV seriál)
 1983      "Černá zmije" (TV seriál)
        Dead On Time
        Nikdy neříkej nikdy
 1981      Fundamental Frolics
 1980      Peter Cook & Co. (TV film)
 1979      Instantní smích (TV film)
        "Žádné zprávy v devět" (TV seriál)
 1976      Monty Python Meets Beyond the Fringe
Dokumentární:
 2008      Blackadder Rides Again (TV film)
 2003      Comic Relief 2003: The Big Hair Do (TV film)
 2002      Jubilee Girl, The (TV film)
 2001      Making 'Rat Race' (video film)
 2000      Royal Variety Performance 2000, The (TV film)
 1999      "Laughter in the House: The Story of British Sitcom" (TV seriál)
 1998      Royal Birthday Celebration, A (TV film)
        Wie man die Leute von ihrem Geld trennt (TV film)
 1997      Příběh pana Beana (TV film)
 1993      Driven Man, The (TV film)
 1992      "Funny Business" (TV seriál)
        Rowan Atkinson živě (TV film)
        Two Mikes Don't Make a Wright
 1982      Secret Policeman's Other Ball, The
 1981      Secret Policeman's Ball, The
TV pořady:
 1981      "Wetten, dass..?" (TV pořad)