Jdi na obsah Jdi na menu
 


Josef Kemr

8. 7. 2009

Obrazek

 

 

 

Jméno: Josef Kemr

 

 

Povolání: Herec
Datum narození: 20. 06. 1922
Datum úmrtí: 15.1.1995
Místo narození: Praha, Československo
Místo úmrtí: Praha, Česká republika
Znamení: Blíženci

 

 

 

 

 

 

Životopis:

Josef Kemr se narodil 20. června 1922 v Praze do rodiny švadleny a ševce. Mladého Josefa Obrazekvedl otec k umění a po něm zdědil nadání hraní na strunné nástroje. S bratrem vystupoval už v roce 1932 ve Vinohradském divadle a později i ve filmu. Vystudoval Obchodní školu v Praze v roce 1942 a ihned odešel k divadelní kočovné společnosti A. Budínské – Červíčkové (1942 – 1945). Poté prošel divadlem na Kladně (1945 – 1947), divadlem Akropolis (1947 – 1948), Divadlem S. K. Neumanna (1948 – 1950), Městskými divadly pražskými (1950 – 1965) a činoherním souborem pražského Národního divadla (1965 – 1995), kterého byl členem až do své smrti. Dnes je ve foyeru Národního divadla umístěna jeho busta.
Kemr byl vždy na divadelních prknech skvělým představitelem prostých a nejobyčejnějších lidí,
Obrazek které obohatil svým svérázným a prostým herectvím. Skvěle vytvářel komediální postavy s nádechem tragiky, ale i dramatické role s částí tragikomedie. Všechny své postavy ztvárňoval neuvěřitelně jednoduchou hereckou zkratkou, zajímavou fyziognomií, úspornými gesty, melancholickou mimikou a zastřeně kvílivým hlasem. Všechny jeho postavy vytvořené na jevišti (např. v inscenacích „Višňový sad“, „Škola pomluv“, „Strakonický dudák“, „Hadrián z Římsů“, „Jak se vám líbí“, „Měšťáci“) vyvrcholily nádhernou humální rolí doktora Galéna ve vysoce protiválečném dramatu „Bílá nemoc“ dramatika a spisovatele Karla Čapka. Kemr byl ženatý s herečkou a divadelní režisérkou Evou Foustkovou (1911 – 1977).

 

Filmografie:

1995      Malostranské humoresky
        Mutters Courage
        "Radetzkymarsch" (TV seriál)
 1994      Golet v údolí
        Pevnost
        V erbu lvice
        Zapomenuté tváře (TV film)
 1993      Mistr Kampanus (TV film)
        "Pomalé šípy" (TV seriál)
        Rebellion, Die (TV film)
 1992      A jsou li tu andělé? (TV film)
        Krvavý román
 1991      "Wolfgang A. Mozart" (TV seriál)
 1990      O Janovi a podivuhodném příteli (TV film)
        O velkém kouzlu severu
 
        Poslední motýl
        Rama Dama
        Stavení
        Zpověď Dona Juana (TV film)
 1989      Sáňkování není povoleno (TV film)
        Zlatý ostrov (TV film)
 1988      "Cirkus Humberto" (TV seriál)
        Mistr Kornelius (TV film)
 1987      Bratři (TV film)
 1986      O rybáři a rybce (TV film)
        Osudy dobrého vojáka Švejka
        Pohádka o lidské duši (TV film)
        Smích se lepí na paty
        Život a smrt malíře Petra Jana B. (TV film)
 1985      Gobseck (TV film)
        Monika a hříbě s hvězdičkou (TV film)
        Pták Žal (TV film)
        "Slavné historky zbojnické" (TV seriál)
 1984      Povídky malostranské: Hastrman (TV film)
        S čerty nejsou žerty
        Všichni musí být v pyžamu
        Zlaté kapradí (TV film)
 1983      Naši furianti (divadlo)
        Pasáček z doliny
 1982      "Dobrá voda" (TV seriál)
        "Dynastie Nováků" (TV seriál)
        "Malý pitaval z velkého města" (TV seriál)
        Plaché příběhy
        Tři spory: Spor dramaturga Stroupežnického (TV film)
        Vinobraní
        Za humny je drak
 1981      Opera ve vinici
        Povídka malostranská (TV film)
 1980      Blázni, vodníci a podvodníci
        Nenechte se rušit! (TV film)
        Pastýřská pohádka (TV film)
        Za trnkovým keřem
 1979      AEIOU
        Božská Ema
        Na pytlácké stezce
        Paragraf 224
        Zadržitelný vzestup Arthura Uie (divadlo)
 1978      Báječní muži s klikou
        Deváté srdce
        Já jsem Stěna smrti
        Od zítřka nečaruji
        Pan Tau a která je ta pravá? (TV film)
        Pan Tau - Od zítřka nečaruji (TV film)
 1977      Dary hadího krále (TV film)
        Honza málem králem
        Hop - a je tu lidoop
        Kufr plný nadějí (TV film)
        O Honzovi a Barušce (TV film)
        Proč nevěřit na zázraky
        "Tajemství proutěného košíku" (TV seriál)
        Talíře nad Velkým Malíkovem
 1976      Až bude padat hvězda (TV film)
        Dveře (TV film)
        Jezevec (TV film)
        „Marečku, podejte mi pero!“
        Na samotě u lesa
        Náš dědek Josef
        Parta hic
 1975      Hledám paní na hlídání (TV film)
        "Chalupáři" (TV seriál)
        Jak se ševcem šili čerti (TV film)
        Pan Tau a Aladinova lampa (TV film)
        Pan Tau a rosnička (TV film)
        Prodaná nevěsta
 1974      "30 případů majora Zemana" (TV seriál)
        Padla kosa na kámen (TV film)
 1973      Hvězda první velikosti (TV film)
        Měsíční kámen (TV film)
        Tvrdohlavý Lot
        Zvony pana Mlácena (TV film)
 1972      "Byli jednou dva písaři" (TV seriál)
        Tie malé výlety
        Ukradená bitva
        Venca (TV film)
        Vychovatel (TV film)
        Zdravá vdova (TV film)
 1971      Almara (TV film)
        Babička I., II.
        Claim na Hluchém potoku
        "F. L. Věk" (TV seriál)
        Chléb a písně (TV film)
        Kam slunce nechodí (TV film)
        Slaměný klobouk
        Smrt černého krále
        Touha Sherlocka Holmese
 1970      „Čtyři vraždy stačí, drahoušku“
        Pinocchiova dobrodružství II. (TV film)
        Tvář pod maskou
        Zvláštní případ (TV film)
        Žižkův meč (TV film)
 1969      Ezop
        Jak se dělá divadlo (TV film)
        Kladivo na čarodějnice
        Odvážná slečna
        "Pan Tau" (TV seriál)
        Šest černých dívek aneb Proč zmizel Zajíc?
        Zabil jsem Einsteina, pánové...
 1968      Bouřka (TV film)
        Čest a sláva
        "Hříšní lidé města pražského" (TV seriál)
        Jarní vody
        Křesadlo (TV film)
        Maratón
        Spalovač mrtvol
        Spravedlnost pro Selvina (TV film)
        Šíleně smutná princezna
 1967      Jak se zbavit Helenky
        Lucerna (TV film)
        Marketa Lazarová
        Muž, který stoupl v ceně
        Noc nevěsty
        Odsouzený z Pinktownu (TV film)
        Zločin a trik II. (TV film)
        Zločin lorda Savila (TV film)
 1966      "Eliška a její rod" (TV seriál)
        Poklad byzantského kupce
 1965      Lov na mamuta
 1964      Drahý zesnulý (TV film)
        Pět hříšníků
        Prípad Barnabáš Kos
        Příběh dušičkový
        Starci na chmelu
 1963      Ďábelská jízda na koloběžce
        Král Králů
        Lucie
        Mezi námi zloději
        Tři chlapi v chalupě
 1962      Hrozné dítě
        Tvrdohlavá žena a zamilovaný školní mládenec (TV film)
        Velká cesta
 1961      Hledá se táta!
        Pohádka o staré tramvaji
        Procesí k panence
        Tri razy svitá ráno
 1960      Černá sobota
        Třetí přání (divadlo)
        U nás v Mechově
        Valčík pro milión
        Zlé pondělí
        Zlepšovák
 1959      Jak se Franta naučil bát
        Medvěd a strašidla
        Probuzení
        "Rodina Bláhova" (TV seriál)
        Slečna od vody
        Zkouška pokračuje
        Zpívající pudřenka
 1958      Hry a sny
        Kasaři
        Občan Brych
        O věcech nadpřirozených
        Páté kolo u vozu
        Útěk ze stínu
 1957      Konec jasnovidce
        Poučení
        Schůzka o půl čtvrté...
        Tam na konečné
 1956      Dobrý voják Švejk
        Vina Vladimíra Olmera
        Zaostřit, prosím!
 1955      Anděl na horách
        Hudba z Marsu
        Jan Žižka
        Oplatky
        Větrná hora
        Vzorný kinematograf Haška Jaroslava
 1954      Cirkus bude!
        Frona
        Jan Hus
        Nejlepší člověk
 1953      Přicházejí z tmy
        Tajemství krve
 1952      Anna proletářka
        Divotvorný klobouk
        Dovolená s Andělem
        Haškovy povídky ze starého mocnářství
 1951      Císařův pekař – Pekařův císař
        Štika v rybníce
 1950      Slepice a kostelník
        Veselý souboj
        V trestném území
 1949      Divá Bára
        Dva ohně
        Rodinné trampoty oficiála Tříšky
 1948      Návrat domů
        O ševci Matoušovi
        Poesie pouti
        Soudný den
        Zelená knížka
 1947      Alena
        Muzikant
        Nevíte o bytě?
        Nikdo nic neví
        Portáši
        Tři kamarádi
 1946      Pancho se žení
 1945      Jenom krok
        Rozina sebranec
 1944      Jarní píseň
        Paklíč
 1943      Bláhový sen
 1942      Barbora Hlavsová
        Městečko na dlani
        Valentin Dobrotivý
 1941      Pantáta Bezoušek
        Provdám svou ženu
        Rukavička
        Střevíčky slečny Pavlíny
 1940      Poznej svého muže
        Pro kamaráda
        Prosím, pane profesore!
        To byl český muzikant
 1939      Bílá jachta ve Splitu
        Cesta do hlubin študákovy duše
        Lízino štěstí
        Studujeme za školou
        Tulák Macoun
 1938      Druhé mládí
        Jarka a Věra
        Klapzubova XI.
        Škola, základ života!
 1937      Lízin let do nebe
Dokumentární:
 2005      Dva chrámy Josefa Kemra (TV film)
 1956      U lékaře
TV pořady:
 1997      "Úsměvy" (TV pořad)
 1995      "GENUS" (TV pořad)
 1993      "GEN - Galerie elity národa" (TV pořad)
 1988      "Veselé příhody z natáčení" (TV pořad)