Jdi na obsah Jdi na menu
 


František Filipovský

8. 7. 2009

Obrazek

 

 

 

Jméno: František Filipovský

 

 

Povolání: herec
Datum narození: 23. 09. 1907
Místo narození: Přelouč, Rakousko-Uhersko
Datum úmrtí: 26.10.1993
Místo úmrtí: Praha, Česká republika
Znamení: Panna

 

 

 

 

Životopis:

František Filipovský se narodil v roce 1907 v Přelouči. Jako syn skladatele hrál na několik na několik hudebních nástrojů a dokonce zpíval ve sboru. V letech 1931-1938 byl členem Osvobozeného divadla a od roku 1945 až do roku 1992 členem pražského Národního divadla, ve kterém si zahrál desítky roli, např. ve hrách Misantrop (Klitandr), Hrátky s čertem Obrazek(Karborund), Oresteia (Druhý stařec), Lesní panna (Kapoun), Revisor (Ivan Kuzmič Špekin), Maryša (soudní sluha), Lucerna (Zima), Anna proletářka (Rudolf Bechyně), Don Juan (Chudák), Cyrano z Bergeracu (Dotěrný muž), Střílej oběma rukama (Jáchym), Fidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačka (Starý Mareš) atd.

František Filipovský se však nejvíce proslavil v televizy a ve filmu, kde se objevoval již od 30. let, nejprve jako komik a také v rolích studentů. Později působil v rozhlase a vystupoval v estrádách. Z více než stovky filmů, ve kterých si zahrál můžeme jmenovat např. ŠKOLA, ZÁKLAD ŽIVOTA (1938), CESTA DO HLUBIN ŠTUDÁKOVY DUŠE (1939), CÍSAŘŮV PEKAŘ A PEKAŘŮV CÍSAŘ (1951), DOBRÝ VOJÁK ŠVEJK (1956), HRÁTKY S ČERTEM (1956), ČTYŘI VRAŽDY STAČI DRAHOUŠKU, (1970), DÍVKA NA KOŠTĚTI (1972), MAREČKU, PODEJTE MI PERO (1976). V roce 1977 si zahrál roli dědy Lišky v komedii režiséra Václava Vorlíčka COŽ TAKHLE DÁT SI ŠPENÁT.Děti si jej mohou pamatovat např. jako krále z pohádky HONZA MÁLEM KRÁLEM (1976). Jako pan Valerián se objevil v úspěšných filmech “o básnících“rež. Dušana Kleina.

František Filipovský byl nejen vynikající herec ale také jeden z nejlepších českých dabérů.SvůjObrazek hlas nejčastěji propůjčoval skvělému francouzskému herci a komikovi Louis de Funésovi a to např. ve filmech „o četnících“ (ČETNÍK ZE ST. TROPEZ, ČETNÍK A MIMOZEMŠŤANÉ, ČETNÍK V NEW YORKU, FANTOMAS, FANTOMAS SE ZLOBÍ, FANTOMAS CONTRA SCOTLAND YARD atd.) Ve velice slavné ruské pohádce MRAZÍK jsme jeho hlas mohli slyšet z úst Baby Jagy (Georgi Millyar).Na jeho počest se každoročně uděluje Cena Františka Filipovského za dabing.

František Filipovský zemřel 26.10.1993 v Praze a jeho dcera Pavlína Filipovská je úspěšnou zpěvačkou.

 

Filmografie:

1993      "Arabela se vrací" (TV seriál)
 1989      Jak ševci zvedli vojnu pro červenou sukni (TV film)
 1988      "O Kubovi a Stázině" (TV seriál)
 1987      "Jája a Pája" (TV seriál)
        Jak básníkům chutná život
        Zuřivý reportér
 1986      Hamlet (divadlo)
        Chobotnice z druhého patra
        Mladé víno
        O houbovém Kubovi a princi Jakubovi (TV film)
        Osudy dobrého vojáka Švejka
        "Panoptikum města pražského" (TV seriál)
        Tichá domácnost (TV film)
        Veselé Vánoce přejí chobotnice
 1985      Medvěd (TV film)
 
        Slunečnice (TV film)
 1984      "Bambinot" (TV seriál)
        Jak básníci přicházejí o iluze
        "Létající Čestmír" (TV seriál)
 1983      ...a zase ta Lucie!
 1982      "Dobrá voda" (TV seriál)
        "Dynastie Nováků" (TV seriál)
        "Malý pitaval z velkého města" (TV seriál)
 1981      Buldoci a třešně
        Jak svět přichází o básníky
        Otec
        Uličnictví pana Čabouna (TV film)
        V podstatě jsme normální
        Zralé víno
 1980      Anna proletářka (TV film)
        Co je doma, to se počítá, pánové...
        Den velkého ticha (TV film)
        Lakovka (TV film)
        "Lucie, postrach ulice" (TV seriál)
        Nezralé maliny (TV film)
        Pohádka o Honzíkovi a Mařence
        V hlavní roli Oldřich Nový
        Vindobóna
 1979      "Arabela" (TV seriál)
        "Dnes v jednom domě" (TV seriál)
        Láďo, ty jsi princezna! (TV film)
        Nebožtíci na bále (TV film)
        "Plechová kavalérie" (TV seriál)
        Příbuzenstvo (TV film)
 1978      Deváté srdce
        Ferda Mravenec
        „Já už budu hodný, dědečku!“
        Ježčí kůže (TV film)
        Lakomec (TV film)
        Princ a Večernice
        Vondráčkovo pozdní odpoledne (TV film)
        Všehochlup
 1977      Advokátka
        Což takhle dát si špenát
        Honza málem králem
        Jak se budí princezny
        Jen ho nechte, ať se bojí
        Řeknem si to příští léto
        Velryba - Abyrlev
        Všichni proti všem
 1976      Bouřlivé víno
        Jak ulovit tygra
        „Marečku, podejte mi pero!“
        Náš dědek Josef
 1975      Cirkus v cirkuse
        Dva muži hlásí příchod
        "Chalupáři" (TV seriál)
        O té velké mlze
        Pan Tau a Aladinova lampa (TV film)
        Pan Tau a černý deštník (TV film)
        Pan Tau a pes kozopes (TV film)
        Pan Tau a pět hrušek a tři jablka (TV film)
        Pan Tau a příliš velký balón (TV film)
        Pan Tau a Robinson (TV film)
        Pan Tau a rodinná slavnost (TV film)
        Pan Tau a rosnička (TV film)
        Pan Tau a velký pes (TV film)
        Pan Tau a zlatý kufr (TV film)
        Pan Tau jde do práce (TV seriál)
        Pan Tau odchází (TV film)
        Pan Tau se vrací (TV film)
 1974      "30 případů majora Zemana" (TV seriál)
        Hodíme se k sobě, miláčku...?
        Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách
        Letní romance (TV film)
        Náš furiant
        Růžová sobota (TV film)
        Skokan
        Sokyně
        Tanečník
        "Zahrada" (TV seriál)
 1973      Nazdar, kedlubny!
        O ševci Matějovi (TV film)
        "Pohádky ze šípkového keře" (TV seriál)
        Třicet panen a Pythagoras
        Tři nevinní
        Vídeňská krev (TV film)
 1972      6 medvědů s Cibulkou
        Aféry mé ženy
        A neříkej mi Vašíku
        Štědrý večer pana rady Vacátka (TV film)
        Zdravá vdova (TV film)
        Zlatá svatba
 1971      Dívka na koštěti
        Dohazovač (TV film)
        Podezřelé prázdniny (TV film)
        Psí kusy
        Slaměný klobouk
        Vražda v hotelu Excelsior
 1970      Alexandr Dumas starší (TV film)
        Co to bouchlo?
        „Čtyři vraždy stačí, drahoušku“
        Ďábelské líbánky
        "Fantom operety" (TV seriál)
        Herecké Vánoce (TV film)
        Na kometě
        Nejsem chmýrko na bodláku (TV film)
        O pardálu, který voněl
        „Pane, vy jste vdova!“
        Pan Tau přichází
        Psíčci lorda Carletona (TV film)
        Šest uprchlíků (TV film)
 1969      Ach, ta vojna
        Don Šajn
        Ezop
        "O klukovi z plakátu" (TV seriál)
        "Pan Tau" (TV seriál)
        Trapasy (TV film)
 1968      České pohádky: Kdo snědl holoubátka? (TV film)
        "Hříšní lidé města pražského" (TV seriál)
        Na Žižkově válečném voze
        Pražský Sherlock Holmes (TV film)
 1967      Amatér (TV film)
        Automat na přání
        "Broučci" (TV seriál)
        "Klapzubova jedenáctka" (TV seriál)
        Obrácení Ferdyše Pištory (TV film)
        "Soudničky" (TV seriál)
        Svatba jako řemen
        Zločin a trik II. (TV film)
 1966      Autorevue (TV film)
        Fantom Morrisvillu
        Poprask na laguně (divadlo)
        Ukradená vzducholoď
 1965      Dům v Kaprové ulici
        Vajshoblhák a státní tajemství
        Ztracená tvář
 1964      Archimedov zákon
        Čintamani & podvodník
        Za pět minut sedm
        Zkáza Jeruzaléma
 1963      Mezi námi zloději
        O něčem jiném
 1962      Kuřata na cestách
        Velká cesta
 1961      Chvíle rozhodnutí (TV film)
        Pohádka o staré tramvaji
        Procesí k panence
        Skapinova šibalství (TV film)
 1960      Černá sobota
        Chlap jak hora
        Lišák Pseudolus (TV film)
        Srpnová neděle
        U nás v Mechově
        Zlepšovák
 1959      Jak se Franta naučil bát
        Medvěd a strašidla
        Mstitel
        Zpívající pudřenka
 1958      Co řekne žena...
        Hořká láska
        Morálka paní Dulské
        O věcech nadpřirozených
 1957      Florenc 13,30
        Jak krtek ke kalhotkám přišel
        Konec jasnovidce
        Poslušně hlásím
 1956      Dobrý voják Švejk
        Herecké anekdoty (TV film)
        Hrátky s čertem
        Nezlob, Kristino!
        Platit, prosím!
        Zaostřit, prosím!
 1955      Anděl na horách
        Čert a Káča
        Jan Žižka
        Muž v povětří
        Vzorný kinematograf Haška Jaroslava
        Z mého života
 1954      Cirkus bude!
 1953      Expres z Norimberka
        Komedianti
        Novoroční dar
        Pohádka o drakovi
        První oběd
        Tajemství krve
 1952      Divotvorný klobouk
        Haškovy povídky ze starého mocnářství
        Mladá léta
        Nad námi svítá
 1951      Císařův pekař – Pekařův císař
        Mikoláš Aleš
 1950      Posel úsvitu
Dokumentární:
 1989      Předčasný portrét
 1977      Bijásek
 1970      Muž, který rozdával smích
 1969      Herecký kníže z Kampy (TV film)
 1958      Vlasta Burian
 1953      To bude pochoutka
        Večery s Jindřichem Plachtou
TV pořady:
 1997      "Úsměvy" (TV pořad)
 1988      "Veselé příhody z natáčení" (TV pořad)
 1980      Hle Praha, pane Pařížane (TV pořad)
 1975      "Kabaret U dobré pohody" (TV pořad)
 1970      "Dobrý večer s Waldemarem" (TV pořad)
 1963      "Babiččina krabička" (TV pořad)